Iso-Melkutin

Kirkasvetinen ja jyrkkärantainen erämaajärvi Iso-Melkutin sijaitsee Lopen Räyskälässä, noin 40 minuutin ajomatkan päässä Riihimäeltä. Useita eri sukelluskohteita. 

Näkyvyys vuodenajasta riippuen noin 4 - 8 metriä. Maksimisyvyys noin 27 metriä.

Noin 4 - 7 metrin syvyydessä on kaatuneita puita, joiden seasta löytyy ahvenia. Muutamat hauet piileskelevät lähellä rantakaislikkoa, noin 2-3 metrin syvyydessä.

Rannasta kannattaa ottaa suunta 210 -> noin 5 minuutin uintimatkan jälkeen vastaan tulee vedenalainen harju, syvyyttä 6-7 metriä. Paljon erikokoisia kivikasoja, joiden seassa uiskentelee paljon pikkukalaa (mm. ahvenia ja kiiskiä, syksymmällä mateitakin). Kohde sopii erinomaisesti myös snorkkelisukeltamiseen.

Ajo-ohje

Kantatieltä 54 käännytään tielle 2824 (viitta Räyskälä, Vojakkala). Tätä tietä 2,6 km, jonka jälkeen käännytään vasemmalle (viitta Räyskälä). Tätä tietä ajetaan noin 4 km ja heti Räyskälän lentokentän jälkeen käännytään oikealle (viitta Porras 13 km). Tätä tietä jatketaan 2,7 km, mistä käännytään vasemmalle metsätielle (viitta Pompputie on oikealla). Pientä metsätietä (tien nimi on Melkuttimentie, mutta sillä ei ole kylttiä, navigaattori kyllä löytää sen) ajetaan 1,2 km, jonka jälkeen käännytään vasemmalle mäkeä alas (viitta "Sukeltajat"), jatketaan noin 200 metriä ja Iso-Melkutin aukeaa eteen.

Käytännön asioita

Omat purtavat ja makkarat mukaan! Rannan läheisyydessä oikealla on keväällä 2008 rakennettu laavu, WC ja nuotiopaikka. Kesällä 2011 on talkoovoimin rakennettu sukelluskohteeseen tasenne ja portaat helpottamaan sukellustoimintaa.

Karttalinkki kohteeseen: karttalinkki