Isosaari (Hirvijärvi)

Kalliorantainen Isosaari sijaitsee koordinaateissa N 6727474  E 371063. Kohteeseen pääsee vain veneellä. Veneen voi laskea rampilta Mannilantie 19:n (Hyvinkää) kohdalta. Hiekkapohjainen ramppi on jyrkkä ja pehmeä, joten nelivetoinen ajoneuvo on suositeltava, jotta vene saadaan sukelluksen jälkeen helposti takaisin trailerille. Hirvijärven pinnankorkeus vaihtelee juoksutusten vuoksi jopa kymmenillä senteillä, joten moottoriveneellä liikkuvien kannattaa huomioida myös laskupaikan sangen matala ranta – syvyys on korkeanvedenkin aikaan vain puolen metrin luokkaa.

Aivan Isosaaren pohjoisnurkassa on kallionseinässä pieni tasanne veden tasolla. Tämän tasanteen reunassa olevaan puuhun on hyvä kiinnittää veneen keula. Perän paikalla pitoa varten on puolestaan hyvä laskea ankkuri hieman syvemmälle. Sukeltajille ankkuri toimii myös kätevänä merkkinä nousupaikasta.

Sukelluskohteessa vesi on Hirvijärvelle tyypillisesti humuspitoisen tummaa, joten on oltava tarkkana, mihin hyppää. Veteen voi mennä kahdella tavalla – joko suoraan veneestä pudottautumalla tai siirtymällä kalliotasanteelle ja siitä jättiloikalla. Vedestä poistuminen on helppo suorittaa joko ponkaisemalla suoraan veneeseen varusteiden riisumisen jälkeen tai konttaamalla kalliotasanteelle ja astumalla siitä veneeseen.

Sukelluksen voi tehdä esimerkiksi siten, että lähtee saaren kärjestä kompassisuuntaan 120 ja seurailee 5–10 metrin syvyyskäyrää 10 minuutin ajan. Tämän jälkeen voi tehdä täyskäännöksen suuntaan 300 ja vaihtaa hieman syvyyttä. Kun suunta 300 alkaa kääntymään kohti suuntaa 180, voi jatkaa suuntaan 300, jolloin syvyys lisääntyy nopeasti 20 metrin tienoille. Tämän jälkeen voi uida 5–10 minuuttia suuntaan 180, jonka jälkeen on käännöksen aika. Kun palaa suuntaan 0, kannattaa nousta noin 10 metriin. Isosaaren kärjen lähestymisen huomaa erityisesti pohjassa lisääntyvästä pullojen määrästä – saari oli suosittu leiripaikka erityisesti ennen Riihimäen kaupungin uimarannan avaamista. Lopulta vastaan tulee jyrkkä kallioseinämä, joka jatkuu pintaan asti. Kallioseinämän tutkimiseen kannattaakin varata aikaa. Esimerkkisukellus on merkitty oikealla olevaan karttaan punaisella.

Sukelluskohteena Isosaari on melko helppo, mutta tumman veden vuoksi pitää sukeltajalla olla tehokas valaisin, pintavalo häviää lähes täysin jo muutaman metrin syvyydessä. Samoin uintivauhti kannattaa pitää maltillisena, jotta mahdolliset kalaverkot ehtii nähdä ajoissa. Väitetään, että varsinkin syvissä montuissa vanhoja verkkoja olisi paljon. Varoa kannattaa myös pohjassa törröttäviä lasinsiruja, joita on paikoin runsaasti.

Isosaaren paras nähtävyys on jyrkkä kallioseinä, sillä syvemmällä ei nähtävää juuri ole. Sukelluksen jälkeen aikaa kannattaa varata pienelle piknikille, sillä saaren jylhät kalliot ovat katselemisen arvoiset myös pinnalta käsin. Vaikka Hirvijärven rannat ja pienet saaret on rakennettu täyteen mökkejä, on Isosaari asumaton, eli saaressa voi samoilla vapaasti jokamiehen oikeudet – ja velvollisuudet – mielessä pitäen.