Uppopallo - mitä se on?

 

 

 

Uppopallo on urheilulaji, joka on ainoa olemassa oleva kolmiulotteinen peli. Kaksi joukkuetta pelaavat vastakkain noin neljän metrin syvyisessä altaassa varusteinaan maski, snorkkeli, räpylät ja pelilakki. Pelin tarkoituksena on saada uppoava pallo vastustajan metallikoriin, jonka päällä maalivahti levyttää selkä koria vasten.

Uppopalloa pelataan suolavedellä täytetyllä pallolla, joita on erilaisia sekä miehille että naisille. Naisten pallo on hiukan pienempi (490 mm - 510 mm) kuin miesten pallo (520 mm- 540 mm). Yleensä käytetään kuitenkin miesten palloa, koska laji on selkeästi miesvoittoinen. Miesten pallolla pelataan kaikki divisioonapelit, turnaukset sekä miesten ja nuorten SM-kilpailut. Naisten pallolla pelataan naisten kansainväliset pelit.

Peliaika uppopallossa on yleensä 2 x 15 minuuttia peliajan ollessa tehokasta. Tällä tarkoitetaan sitä, että kello pysäytetään jokaisella pelikatkolla. Esimerkiksi turnauksissa ja nuorten peleissä peliaika voi kuitenkin olla eri. Jäähy on 1 min tai 2 min, riippuen peleistä. Jäähyn saanut pelaaja istuu jäähyn sille tarkoitetulla penkillä.

Pelaajien varusteina ovat siis snorkkeli, maski, räpylät ja pelilakki. Maski on yleensä varustettu kangashihnoin, jolloin se ei lähde niin helposti päästä. Maskissa ei saa olla teräviä reunoja eikä metalliosia, sillä ne voivat vahingoittaa vastustajaa. Räpylät ovat umpikantaiset, koska ne pysyvät paremmin jaloissa kuin avokantaiset mallit. Hyvin usein snorkkelit katkaistaan lyhyemmiksi, jotta niiden kautta olisi helpompi hengittää. Uimapuvut ja pelilakit ovat joko sinisiä tai valkoisia. Pelilakissa on pelaajan numero sekä suojukset korville iskuja vastaan.

Joukkueessa on yhteensä 15 pelaajaa, josta kuusi on yhtäaikaa vedessä, kuusi vaihtopenkillä ja kolme reservissä. Vaihdot suoritetaan "lennosta" samoin kuin esim. jääkiekossa. Maalivahteja joukkueessa on yleensä neljä: kaksi vaihtopenkillä lepäämässä ja kaksi vedessä pelaamassa. Toinen maalivahdeista on korin päällä levyttämässä ja toinen on pinnalla hengittämässä, jonka jälkeen hän menee vaihtamaan pohjassa olevan maalivahdin pois. Hyökkäyspäässä toinen maalivahdeista on mukana hyökkäyksessä toisen ollessa puolessa välissä kenttää, josta he taas vaihtavat paikkoja. Puolustajat pelaavat samalla vaihtotyylillä puolustus- ja hyökkäyspäissä, mutta he ovat korin alla selkä koria vasten ottaen hartioilla tukea korista. Puolustajat ohjaavat käsillä ja jaloilla hyökkäävän pelaajan korin päälle tai muuten estävät heidän pääsyn korille. Puolustettaessa omaa koria on kahdenlaisia hyökkääjiä: "plussa" ja "singeri". Plussaa pelaava pelaaja on yleensä voimakas. Hän karvaa palloa eli yrittää ottaa pallon pois vastustajalta oman korin yläpuolella ja sen välittömässä läheisyydessä. Singeri taas karvaa palloa vähän kauempana korista ja jos plussa saa karvattua pallon, niin singeri etsii vapaata syöttöpaikkaa. Tällöin plussa voi syöttää singerille, joka kuljettaa pallon hyökkäyspäähän mahdollisimman nopeasti. Tämän vuoksi singeri on yleensä nopea pelaaja. Ollessaan hyökkäyspäässä molemmat hyökkääjät sukeltavat mahdollisimman paljon.

Pelin aloituksessa pallo on pohjassa pelialueen keskellä. Joukkueet ovat omissa päädyissään käsi seinässä hakeakseen pallon mahdollisimman nopeasti. Maatuomari aloittaa pelin pitkällä summerin äänellä.

Uppopallossa on kiellettyä vahingoittaa pelaajaa. Myös kova pelaaminen päätä kohtaan on kiellettyä. Korista ei saa pitää kiinni tehtäessä koria tai sitä puolustettaessa. Pelaaja joka rikkoo peliä voi saada kahden minuutin jäähyn, rangaistuspallon tai vapaapallon vastustajalle.